'ANC aan de leiding in Zuid-Afrika'

Bij de verkiezingen in Zuid-Afrika gaat het Afrikaans Nationaal Congres (ANC) aan de leiding. Na het tellen van 21 procent van de stemmen staat de regeringspartij op 60,6 procent, meldden Zuid-Afrikaanse media vandaag.

Oppositiepartij Democratische Alliantie (DA) kan vooralsnog op 21,8 procent rekenen. COPE, een afsplitsing van het ANC, heeft tot dusverre een score van 7,6 procent.

De 23 miljoen stemgerechtigde Zuid-Afrikanen stonden gisteren massaal in de rij om te gaan stemmen. Veel stemlokalen bleven langer open om iedereen de kans te geven zijn stem uit te brengen. De laatste van de ruim 19.000 stembureaus sloten donderdag in de vroege ochtend. De opkomst was volgens schattingen ongeveer 80 procent.

In spanning wachten de Zuid-Afrikanen af of het ANC een tweederdemeerderheid weet binnen te halen. In 2004 wist de partij nog bijna 70 procent van de kiezers achter zich te scharen. Waarnemers verwachten dat gisteren tussen de 60 en 66 procent van de kiezers op de regeringspartij van Jacob Zuma heeft gestemd.

  (foto: ANP)