Besluit regering over Landsbanki vernietigd

De De Raad van State heeft vandaag het besluit van de regering om verschillende gedupeerde overheden te verbieden hun vorderingen van de IJslandse bank Landsbanki terug te halen, vernietigd. Het kabinet heeft dat besluit niet goed gemotiveerd, concludeert de Raad van State.

De actie van de regering maakte het voor de betrokken overheden, waaronder de provincie Noord-Holland, onmogelijk om via de rechter hun miljoenenvorderingen op de inmiddels failliete bank te verhalen.

De gedupeerde overheden hadden voor in totaal ongeveer 200 miljoen euro aan deposito's bij Landsbanki uitstaan. Na het bekend worden van de problemen bij de bank, lieten ze met succes beslag leggen op de bezittingen van de IJslandse financiële instelling. Door het gewraakte besluit van het kabinet konden ze die echter niet te gelde maken.

De regering wilde niet dat lagere overheden op eigen houtje in IJsland geld terug zouden halen, omdat ze daardoor de belangen van particuliere spaarders zouden schaden. Maar volgens de lagere overheden hebben ze geprobeerd uitgeleend gemeenschapsgeld terug te krijgen.

De betrokken overheden hebben in februari aangekondigd dat ze willen dat het Rijk hun financiële verlies compenseert als ze hun gelijk halen bij de Raad van State. Dit rechtscollege is het hoogste op het gebied van bestuursrechtspraak. Mocht het kabinet niet tot compensatie bereid zijn, dan willen ze dat eventueel met een miljoenenclaim via de rechter afdwingen.

De overheden die in de kwestie samenwerken zijn de provincie Noord-Holland, de gemeenten Alphen aan den Rijn, Amstelveen, Asten, Dordrecht, Goes, Graafstroom, Naarden, Opmeer, Pijnacker-Nootdorp, Texel, Veere, Zundert, de Drechtsteden, en het Waterschap Roer en Overmaas.

Besluit regering over Landsbanki vernietigd  (foto: ANP)
Submitter:  Bron: ANP