Muziekpiraten kopen veel meer muziek

De BI Norwegian School of Management heeft vorig jaar de hoeveelheid muziek onderzocht die gedownload werd door meer dan 1900 internetgebruikers tussen de 15 en 20 jaar, in de periode van mei tot en met oktober. De ondervraagden die wel eens illegaal muziek downloaden gaven opmerkelijk genoeg aan ook tien keer zoveel uit te geven aan legale muziekdownloads in tegenstelling tot de groep die nooit iets illegaals downloadt. "Degenen die zeggen dat ze gratis downloaden zijn eigenlijk de grootste consumenten van betaalde muziek online", zegt onderzoekster Audun Molde.

Verder blijkt uit het onderzoek dat het met met het koopgedrag van 15- tot 20-jarigen nog niet zo slecht gesteld is. In de onderzochte periode heeft vijftig procent minimaal eenmaal iets gekocht bij een online muziekdienst zoals iTunes of Amazon. Bovendien hebben zes op de tien jongeren in dat halfjaar ook nog een cd gekocht. Gemiddeld hebben de jongeren 5,1 cd's per persoon gekocht.

Maar platenlabel EMI is nog niet overtuigd, zo laat een Noorse woordvoerder weten. "Dit is niet het definitieve bewijs dat gratis downloads zorgt voor een toename aan het aantal betaalde downloads", zegt hij. "De consumptie van muziek neemt toe, terwijl de inkomsten afnemen", aldus de woordvoerder.

Uit een ander onderzoek (uit 2006) bleek dat p2p-gebruikers vaker cd's kopen dan mensen die niet downloaden. Downloaden zorgt dus niet voor een negatief effect op de verkoop van cd's of dvd's.