Muziekluier maakt peuters zindelijk

Een Belgische wetenschapper heeft een manier bedacht kinderen sneller zindelijk te maken. Een speciale 'muziekluier' helpt kinderen thuis zindelijk te maken binnen vijf dagen. In het kinderdagverblijf duurt het iets langer met hulp van de muziekluier, de helft van de kinderen daar was droog na drie weken.

Alexandra Vermandel ontwierp voor haar doctoraat aan de Universiteit Antwerpen een muziekluier. Dit is een wegwerpluier waar een klevende strip in wordt bevestigd. Die strip bevat een urinegevoelige detector die geluid maakt als het kind plast. Dit zou bij de peuter het volle blaasgevoel moeten versterken, waarna het kind zich er meer bewust van wordt.

Zestig jaar geleden waren peuters twaalf tot vijftien maanden eerder zindelijk dan nu. Goed absorberende wegwerpluiers zouden hier mogelijk de oorzaak van zijn. Vermandel benadrukt wel dat een goede inzet van ouders bij de zindelijkheidstraining belangrijk is. Ze dienen voortdurend op te blijven letten, en als de muziekluier afgaat het kind motiveren verder te plassen op het potje. Voorwaarde is natuurlijk dat het kind rijp is om met zindelijkheidstraining te starten.