'Llink moet verdwijnen uit publiek bestel'

Omroep Llink is te weinig onderscheidend, heeft niet doelmatig gewerkt en 'is onvoldoende verankerd in de Nederlandse samenleving'. De visitatiecommissie van de publieke onroep concludeert dit naar aanleiding van een 5-jaarlijkse beoordeling van de publieke omroepen. Het advies aan minister Plasterk luidt dan ook dat Llink moet verdwijnen.

Volgens het AD is de kans groot dat Plasterk het advies volgt en vanaf 2010 de geldkraan dichtdraait en de zendtijd intrekt. Llink ontvangt jaarlijks zeven miljoen euro van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, maar dit is niet voldoende. Door financieel wanbeleid moest ondermeer Floortje Dessing het veld ruimen en werd uitstel van betaling aangevraagd.

Vanwege het wanbeleid moest Llink een bezuinigingsplan voorleggen aan het Commissariaat van de Media. Het Commissariaat heeft het plan inmiddels beoordeeld en vindt het onvoldoende waarborging bieden. De omroep moet zich nu houden aan een aantal strenge voorwaarden. De basisorganisatie moet bijvoorbeeld worden teruggebracht tot vijf man, maar een woordvoerder liet direct weten dat dat onmogelijk is.

Zie ook het topic over Llink op ons forum.