Exxon Mobil even groot als België

Oliebedrijf Exxon Mobil was in 2008 het grootste bedrijf van de Verenigde Staten, en stoot daarmee Wal-Mart van de troon. Dat blijkt uit de jaarlijks gepubliceerde Fortune 500-lijst, die op basis van omzet de vijfhonderd grootste bedrijven in een lijstje zet. De lijst werd  gisteren gepubliceerd. Exxon is in de EU actief onder de merken Esso en Mobil.

Wal-Mart stond in 2007 nog op één, met een omzet van 350 miljard dollar. Daar gaat Exxon dit jaar ruimschoots overheen met 443 miljard, waarvan ruim tien procent winst. Daarmee was het ook het meest winstgevend. De omzet staat gelijk aan de totale jaaromzet van kleinere economieën als België, Zweden of Indonesië.

Hoewel Wal-Mart zeven procent wist te groeien naar 405 miljard omzet, profiteerde Exxon lustig van de stijgende olieprijzen en wist het dus weer op de eerste plek te komen. In totaal heeft Wal-Mart vijf keer op één gestaan, Exxon Mobil nu elf maal en General Motors maarliefst 37 keer, sinds de lijst in 1955 voor het eerst gepubliceerd werd.

Het bijna failliete General Motors stond toen bovenaan, met een omzet van 9 miljard. Nu staan ze vierde, met 182 miljard. Derde is oliebedrijf Chevron (hier Texaco) met 263 miljard. Het noodlijdende General Electric werd zesde.

De meeste bedrijven op de Fortune 500-lijst zagen hun omzet enorm afnemen, te wijten aan een rampzalig tweede halfjaar. De totale winst van de hele lijst zakte 85 procent ten opzichte van 2007; er werd in totaal 'slechts' 99 miljard winst gemaakt, waarvan bijna de helft naar Exxon ging. Bedenk dat de VS een jaaromzet boekt van ruim 14.000 miljard. Die daling is het grootst sinds de lijst wordt bijgehouden.

Banken scoorden het slechtst in 2008. Citigroup en Bank of America vielen uit de top tien. De failliete banken Lehman Brothers, Washington Mutual en Wachovia zijn drie van de 35 bedrijven die volledig van de lijst verdwenen.

Alweer 33 jaar oud, maar nog steeds actueel.