Geheime nota brengt martelgeheimen VS aan het licht

Het vermeende brein achter de aanslagen van 11 september 2001 in New York en Washington heeft in maart 2003 183 keer waterboarding ondergaan, een verhoortechniek waarbij een verdachte het gevoel krijgt te verdrinken. Dat blijkt uit een memorandum van het Amerikaanse ministerie van Justitie, waarover The New York Times beschikt.

De Amerikaanse inlichtingendienst CIA blijkt de straf veel vaker te hebben toegepast dan eerder was gemeld. Behalve Khalid Sjeikh Mohammed, het vermeende brein achter de aanslagen, onderging Abu Zubaydah de verhoormethode. De naaste medewerker van Osama bin Laden, leider van het terroristennetwerk Al-Qaeda, werd in augustus 2002 zeker 83 keer aan waterboarding onderworpen.

President Barack Obama, die vandaag het CIA-hoofdkwartier bezoekt, heeft waterboarding verboden. Hij maakte evenwel bekend  dat functionarissen van de geheime dienst die de methode onder Bush 'te goeder trouw' gebruikten terwijl zij 'hun plicht deden', nu niet voor strafvervolging hoeven te vrezen.

De foto onder dit artikel is een beeld uit de film “Stuff Of Life” van Amnesty International over waterboarding.

 


Geheime nota brengt martelgheimen VS aan het licht  (foto: DAG)