Massale boycot van top tegen racisme

Slechts een handjevol leiders is vandaag aanwezig bij de top tegen racisme in het Zwitserse Genève. Westerse landen hebben de top massaal geboycot, omdat ze vrezen dat islamitische landen Israël en het Westen zullen aanvallen in plaats van zich op de bestrijding van racisme te richten.

Groot-Brittannië, Frankrijk en Ierland zijn wel van de partij, evenals VN-chef Ban Ki-moon, die de vijfdaagse top zal openen. Ook de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad is afgereisd naar Genève. Voor zijn vertrek had Ahmadinejad nogmaals fel uitgehaald naar Israël en het Westen. "De zionistische ideologie en regime zijn de vaandeldragers van het racisme", aldus de Iraanse leider gisteren. Hij spreekt de top vandaag toe, op de dag af 120 jaar na de geboorte van nazileider Adolf Hitler.

De vorige top in Durban in 2001 werd eveneens overschaduwd door felle kritiek van islamitische regeringen op Israël en het Westen. De boycottende landen vrezen ook dat de top zal uitdraaien op een inperking van de vrijheid van meningsuiting. De conceptverklaring spreekt zich uit tegen "de minachtende stereotypering en stigmatisering van mensen op grond van hun religie".

De boycot is door mensenrechtenbewegingen en organisaties tegen racisme scherp veroordeeld.