Verkeersbord bevat drukfout

In het plaatsje Webster, in de Amerikaanse staat Massachusetts, staan verkeersborden die moeten leiden naar het meer “Chargoggagoggmanchaoggagoggchaubunaguhgamaugg”, maar dit bericht zou niet interessant zijn als dat alles was. Het is namelijk fout gespeld. De naam van het meer moet zijn: “Chargoggagoggmanchauggagoggchaubunagungamaugg”. In de nieuwe naam is de twintigste letter (‘o’) vervangen door een ‘u’ en de 38e letter (‘h’) vervangen door een ‘n’.

Sinds 2003 is de gemeente op de hoogte van de fout, maar aangezien de naam in 26 verschillende varianten is opgenomen in het US Geographic Names System was er niet precies bekend wat er fout aan was. Nu hebben ze de oude naam naast alle 26 varianten gelegd en is gebleken dat de naam aan geen enkele variant gelijk is. Nu zijn er twee letters veranderd.

Hoe de fout is ontstaan is niet precies bekend. Het kan een drukfout zijn van de aannemer of het stond verkeerd gespeld in de opdracht. De gemeente Webster is op zoek naar de aannemer om zo de schuldige te kunnen achterhalen.

De naam van het meer is de langste naam ter wereld die er voor een meer is. Ook geldt het als een van de langste aardrijkskundige namen. Chargoggagoggmanchauggagoggchaubunagungamaugg betekent losjes vertaald: “Jij vist aan jouw kant, ik aan de mijne en niemand vist in het midden”. De naam komt uit een plaatselijke indianentaal.