Jack Spijkerman kraakt TV Kantine af

Jack Spijkerman, ex-presentator van het programma Kopspijkers, kraakt in een interview met het AD het televisieprogramma De TV Kantine helemaal af. Volgens hem onderschatten Carlo Boszhard en Irene Moors de moeilijkheidsgraad van een goed satireprogramma. Jaloezie?

Al ruim twee jaar houdt Jack Spijkerman interviews zo veel mogelijk af. "Omdat ik wel weet waarover het moet gaan." Hij doelt hiermee op zijn mislukte Talpa-avontuur, de scheiding en zijn inmiddels overwonnen gezondheidsproblemen. Over deze onderwerpen wil hij dan ook zeker niet praten, maar over typetjes wil hij het zeker wel hebben. Hij laat dan ook graag zijn mening horen over de huidige 'typetjesrage'.

"Ik snap best dat RTL4 met de TV Kantine een graantje wil meepikken, maar ik denk wel dat Carlo en Irene de moeilijkheidsgraad onderschatten," aldus Spijkerman. Hij noemt een aantal kritische succesfactoren waar een goed satirisch programma met typetjes volgens hem aan moet voldoen. "Een goed typetje is een typetje waarin je als kijken kunt geloven."

Er goed uitzien
Volgens Spijkerman moet een typetje er allereerst goed uitzien. "Bij Kopspijkers gaven wij enorme bedragen uit aan lenzen op kleur, speciaal gemaakte pruiken en voorzettanden die we door echte tandartsen lieten maken. Dat ging echt heel ver." Kwaliteit is volgens hem dus heel belangrijk. "RTL laat vol ronkende trots een persbericht uitgaan dat Carlo en Irene al 71 typetjes hebben gedaan. Alsof het om de kwantiteit gaat en niet om kwaliteit."

Ook kijkt hij naar de foto op de voorpagina van het AD van vorige week zaterdag. "Jan-Peter en Linda? Het spijt me, maar wat ik zie is Irene met een pruik en Carlo die een olijk gezicht trekt."

Word de persoon
Vervolgens moet de acteur de persoon die hij speelt ook echt worden, volgens Spijkerman. "Als Paul Groot als Mat Herben uit de schmink kwam, dan kon hij praten als Mat Herben, dan kon hij zingen als Mat Herben, dan kon hij zelfs dansen als Mat Herben. Hij werd Mat Herben." Deze transformatie ziet Spijkerman bij Carlo en Irene duidelijk niet: "Bij Carlo zie ik wel talent. Bij Irene blijf je altijd Irene zien."

Een goede tekst
Ook een goede tekst is van groot belang bij een geslaagd typetje. "Bij Kopspijkers werkten wel vier tekstschrijvers aan de grappen. Schaven, schaven en nog eens schaven," aldus Spijkerman. "Ik begrijp niet dat Carlo alle teksten zelf wil schrijven. Dat is echt een vak apart."

Keert Spijkerman terug op het scherm?
De vraag die natuurlijk op ieders lippen brandt na het afkrakende interview met Spijkerman is of hij ooit terug zal keren op de televisie. Hij laat weten dat hij inmiddels een pilot heeft gemaakt voor een nieuw programma en dat drie zenders inmiddels interesse hebben getoond hierin. "Of het echt wat wordt, is afwachten."

Het was eigenlijk niet de bedoeling dat Spijkerman dit nieuwe programma ging presenteren, maar bij het maken van de pilot bleek dat hij presenteren nog steeds erg leuk vindt en dat hij het niet verleerd is: "Het contact met de gasten en publiek gaan me nog steeds goed af. Dus wie weet: Spijkerman binnenkort weer op uw scherm."

RTL Boulevard over TV Kantine

 

Met dank aan AlwaysConnected voor de submit.