Politie wil Marokkaanse criminelen uitzetten

Als het aan de Amsterdamse politie ligt, worden twee Marokkaanse broers op korte termijn het land uitgezet. De twee broers, beide rond de twintig jaar, behoren tot de harde kern van een criminele jeugdbende. Ondanks het feit dat zij al vijftien jaar in Nederland wonen, hebben zij nog altijd geen Nederlands paspoort.

De Amsterdamse politie wil de jongeren juist nu uitzetten, omdat zij hun verblijfsvergunning niet op tijd hebben verlengd. Een uitgelezen moment om de jongens terug naar Marokko te sturen, volgens de politie.

Ongeveer tachtig procent van de bendeleden van de bende waarbij de jongens behoren heeft volgens de politie geen Nederlands paspoort. Vanaf nu wordt er altijd gekeken of de jongeren illegaal zijn of niet wanneer zij door de politie worden opgepakt. Indien zij illegaal in Nederland verblijven, worden zij meteen uitgezet.

Stadsdeelvoorzitter Ahmed Marcouch is het volgens Trouw eens met deze aanpak: "Als de jongens geen Nederlands staatsburgers zijn, dan kun je je afvragen wat de zin van hun aanwezigheid hier is." Ook heeft het volgens hem een preventieve werking: "Het toont aan dat Nederland niet gastvrij is voor mensen die een gevaar vormen."