Beledigende uitspraken Sarkozy lekken uit

De Franse president Nicolas Sarkozy heeft zich afgelopen woensdag helemaal laten gaan tijdens een lunch op het Champs Elysées. Het etentje was bedoeld om Franse senatoren en parlementariërs in te lichten over de G20-top van vorige week, maar Sarkozy nam en passant ook nog even wat wereldleiders op de hak. Helaas voor hem zijn de gepeperde uitspraken uitgelekt naar het Franse dagblad Libération.

Zo weten we nu dat Sarkozy zich laatdunkend uitliet over de Duitse bondskanselier Angela Merkel. 'Zodra ze doorhad hoe beroerd haar banken en de auto-industrie ervoor staan, schaarde ze zich achter mijn beleid", zei Sarkozy. De Spaanse premier José Luis Zapatero noemde hij 'niet erg intelligent' en over EU-voorzitter José Manuel Barroso hoeven we het volgens hem zelfs helemaal niet te hebben, die was 'totaal afwezig' tijdens de G20.

Ook Barack Obama kreeg een paar sneren van Sarkozy. De Amerikaanse president is weliswaar zeer intelligent en charismatisch, maar hij is niet altijd goed op de hoogte, heeft over veel zaken geen mening en is niet erg efficiënt in het nemen van beslissingen. Bovendien heeft Obama in zijn leven nog nooit eerder ergens leiding aan gegeven, aldus Sarkozy.

De uitgelekte uitspraken hebben inmiddels voor de nodige ophef gezorgd. Zo schreef de Britse krant The Guardian dat de Franse president weliswaar bekend staat om zijn weinig diplomatieke gedrag, maar dat hij dit keer zelfs voor zijn doen te ver is gegaan. Het Spaanse congreslid Luis Herrero sloeg terug door Sarkozy een dwerg te noemen.

Woordvoerders van Sarkozy ontkennen dat de Franse president de uitspraken heeft gedaan.


Beledigende uitspraken Sarkozy lekken uit  (foto: DAG)