SP treedt toe tot Commissie Stiekem

De Socialistische Partij treedt na jaren van beraad toe tot de Kamercommissie voor de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten. Dat zegt SP-fractieleider Agnes Kant vandaag in een interview met de Volkskrant.

Het was een lang bezinningsproces. Maar de socialisten willen als grootste oppositiepartij "toch deze verantwoordelijkheid" nemen.

In de commissie worden de fractieleiders van de politieke partijen vertrouwelijk geïnformeerd over onder meer het werk van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten. Nadat de SP 25 zetels behaalde bij de Kamerverkiezingen in 2006, ging de AIVD-directeur langs bij toenmalig fractieleider Jan Marijnissen.

De veiligheidschef noemde het ongewenst dat de grootste oppositiepartij niet deelneemt aan de zogeheten 'commissie-stiekem'. Marijnissen, die al langer dubde over toetreding, ging vervolgens op bezoek bij de commissievoorzitter, CDA-fractieleider Van Geel. Die was al bezig de werkwijze van de commissie onder de loep te nemen, na vragen van andere fractieleiders. Uitgangspunt is nu dat "zoveel mogelijk openbaar moet worden, tenzij…"

Daarnaast zullen alleen stukken over de controle van de AIVD en Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) in de commissie worden behandeld. Daarmee was de belangrijkste hobbel genomen voor de SP.

Al blijft het toetreden tot een geheime club een dilemma, zegt Kant. De SP heeft bezwaren tegen besloten overleg. "Dat is toch een gebrek aan democratie. Maar als je niet meedoet met de commissie-stiekem, valt er helemaal niets te controleren."

Volgende maand schuift Kant aan. Dan zitten alle partijen in de commissie. Alleen Rita Verdonk is er niet bij, omdat de regel voorschrijft dat afsplitsingen van partijen (in dit geval de VVD) niet worden toegelaten.


SP treedt toe tot Commissie Stiekem  (foto: DAG)