Gouverneur: Texas mogelijk uit de VS

Afgelopen woensdag woonde de Texaanse gouverneur Rick Perry een zogeheten Tea Party bij. Dat zijn bijeenkomsten van doorgaans vrij rechtse Amerikanen, die protesteren tegen de regering van president Barack Obama. Tijdens die bijeenkomst riepen de boze Texanen luid om afscheiding van Texas van de rest van de Verenigde Staten.

Gouverneur Perry sprak ze niet tegen, en later noemde hij afscheiding zelfs als één van de mogelijke scenario's. Perry: "Er zijn veel verschillende scenario's. Als de federale regering de neus blijft ophalen voor het Amerikaanse volk, wel, wie weet wat er dan gebeurt."

De Republikeinse Perry is momenteel verwikkeld in een herverkiezing, en probeert volgens critici zo mogelijk stemmen te winnen, mede omdat hij gezien wordt als een maat van voormalig president George W. Bush. Ook weigerde Perry bij elkaar 500 miljoen dollar aan federale overheidsfondsen, aan Texas toegekend door Obama, die bestemd waren voor het aanvullen van de WW-kas van de staat Texas.

Woensdag organiseerden demonstranten in het hele land soortgelijke Tea Parties. Het is een verwijzing naar de Boston Tea Party die plaatsvond in 1773. Toen kwamen inwoners van Boston in opstand tegen het feit dat zij belasting aan de Engelse Kroon moesten betalen voor de import van thee. De Tea Parties worden nu georganiseerd als protest tegen de belastingmaatregelen van Obama.

Republikeinen stellen dat Obama het land 'de grond in belast'. Het Witte Huis pareerde woensdag de reeks demonstraties door juist een belastingkorting voor mensen met een gemiddeld inkomen aan te kondigen.

Texaans gouverneur Rick Perry