Cartoonist geschorst om prent aardbeving Italië

In Italië is een rel ontstaan om de grenzen van de vrijheid van meningsuiting na een aardbeving. De directeur-generaal van de publieke omroep RAI heeft de cartoonist Vauro Senesi geschorst.

Die had voor de satirische tv-uitzending Annozero enkele spotprenten gemaakt over de verwoestende aardbeving in de Abruzzen vorige week.

Op een van de cartoons is Silvio Berlusconi in de pose van de antieke keizer Nero te zien naast de ruïnes van L'Aquila. De premier droomt hardop van "de nieuwe stad". Nadat in het jaar 64 een groot deel van Rome door brand was verwoest, bouwde Nero voor zichzelf op het vrijgekomen terrein een prachtig paleis, het Gouden Huis. Berlusconi beloofde de aardbevingsslachtoffers een snelle wederopbouw van L'Aquila, maar die belofte is in Italië met scepsis ontvangen. Na eerdere aardbevingen moesten daklozen geregeld jaren in de noodopvang blijven.

Berlusconi is zich persoonlijk gaan bemoeien met de spotprenten van Senesi. Oppositieleider Dario Franceschini protesteerde tegen de 'censuur' van de publieke omroep, aldus Italiaanse media vandaag.

Cartoonist geschorst om prent aardbeving Italië  (foto: ANP)