Gewonden bij protesten Bangkok

Zeker 77 mensen zijn vandaag gewond geraakt in de Thaise hoofdstad Bangkok, tijdens rellen tussen betogers en het leger. De militairen vuurden waarschuwingsschoten af om de betogers uiteen te drijven. Zij reageerden door stenen en benzinebommen te gooien.

Het leger heeft meer dan vijfhonderd militairen ingezet om een samenscholing van honderden demonstranten op een groot kruispunt in een stad uiteen te slaan. De antiregeringsbetogers hebben zich achter barricades verschanst op het kruispunt en vuren gestookt.

Na het lossen van de waarschuwingsschoten namen veel demonstranten hun toevlucht in zijstraten. Sommigen stapten in auto's en busjes en probeerden militairen omver te rijden. Ook belandden twee militairen en twee betogers in het ziekenhuis met schotwonden.

Zeker 40.000 mensen zijn in Bangkok de straat opgegaan om te protesteren tegen de regering. Ze eisen het aftreden van premier Abhisit Vejjajiva, die gisteren de noodtoestand uitriep. De betogers willen Thaksin Shinawatra terug aan de top. Die werd in 2006 tot aftreden gedwongen door het leger en verblijft sindsdien in ballingschap in het buitenland. Zondag riep Thaksin op tot een revolutie.

Veel mensen in de kenmerkende rode T-shirts kamperen bij de overheidsgebouwen, ongeveer vier kilometer van het kruispunt vandaan. Volgens ooggetuigen verlaten veel mensen het kampement om zich bij de betogers op straat te voegen.

Het leger was tot nog toe huiverig voor gewapend ingrijpen. In 1992 kwamen tientallen mensen om het leven toen het leger onlusten de kop indrukte. En vorig jaar oktober overleden twee mensen toen de politie optrad tegen pro-Thaksin demonstranten.

  (foto: ANP)
Submitter:  Bron: ANP