Ongeneeslijk zieke verdachte mag naar huis

De rechtbank heeft vanochtend de onmiddellijke vrijlating bevolen van Raymond V., de ongeneeslijk zieke verdachte van een dubbele moord in 1993. V., die lijdt aan de ziekte van Huntington, is volgens deskundigen niet langer in staat de tegen hem lopende rechtszaak te begrijpen of zittingen bij te wonen.

V. (41) werd eind 2007 gearresteerd op verdenking van een liquidatie. Hij heeft bekend dat hij in 1993 de criminelen Djordje Ilic en Samir Hadziselimovic doodschoot in Ouderkerk aan de Amstel. Hij overgoot hen naar eigen zeggen met benzine en stak ze in brand.

De moorden zijn onderdeel van het grote liquidatieproces tegen elf verdachten in Amsterdam. Volgens het Openbaar Ministerie is V. geholpen door Jessy R. en Mohamed 'Moppie' R.

Ten tijde van de moorden was V. 25 en vermoedelijk gezond. Doorgaans openbaart de ziekte van Huntington zich pas tussen het 35ste en 45ste levensjaar. Toen de verdachte in 2007 werd opgepakt was hij al ziek. Sindsdien is zijn situatie verslechterd.

Officieel is de zaak tegen V. nog niet beëindigd. Volgens de wet moeten belanghebbenden zich eerst hierover uitspreken. In ieder geval de vader van Hadziselimovic wil dat later dit jaar doen. Maar volgens betrokkenen is dat slechts een formaliteit.

V’s advocaat is opgelucht. 'Ik vind het wel jammer dat mijn cliënt niet veel eerder is vrijgelaten. Hij is er nu heel slecht aan toe. Inhoudelijk is niet meer met hem te praten'. Tijdens testjes kon hij niet meer dan twee diersoorten noemen en lukte het hem niet een woord te verzinnen dat begint met de letter s.'


Ongeneeslijk zieke verdachte mag naar huis  (foto: DAG)