Universal en YouTube gaan muzieksite openen

YouTube en het Platenlabel Universal gaan samenwerken om zo een site te publiceren waar allerlei muziekvideo's op komen te staan. De site (VEVO.com) zal later dit jaar gelanceerd worden. 

Universal, het grootste platenlabel ter werel, zal de eigenaar van de site worden en YouTube zal de hosting en techniek gaan doen. De inkomsten van de advertenties zullen over beide bedrijven verdeeld worden. "Naar mijn verwachting zal VEVO al vanaf de introductie meer bezoekers trekken dan elke andere website voor muziekvideo's in de Verenigde Staten of andere delen ter wereld", aldus Universal-topman Doug Morris.

Op VEVO zal de kwaliteit van de video's een stuk hoger zijn dan dat van YouTube, hoewel de media ook verspreid wordt via het YouTube-kanaal van Universal . Dat kanaal is overigens al meer dan 3,5 miljard(!)keer bezocht , en volgens Universal is het kanaal het meest bekeken kanaal op YouTube.

De licentiedeal met YouTube is ook verlengd, hierdoor kan YouTube vrolijk doorgaan met het plaatsen van nieuwe (muziek)video's. Hierdoor kunnen amateurs nu ook muziek van Universal gebruiken in hun video's. Universal zegt voor VEVO ook nog met drie andere grote platenlabels in overleg te zijn: EMI, Sony en Warner.

Het zal echter de vraag zijn of ze allemaal meedoen met dit initiatief. Onderhandelingen over licentierechten met Warner liepen eind 2008 af, waardoor YouTube alle clips van Warner van de site af moest halen. 

De deal met Universal is een opsteker voor zoekmachine Google. Google weet met YouTube nog niet zoveel te verdienen in tegenstelling tot wat verwacht werd vanwege het grote aantal bezoekers. De oorzaak hiervan is dat grote adverteerders niet in verband gebracht willen worden met de vaak amateuristische advertenties op YouTube. Google hoopt in ieder geval meer adverteerders te trekken met VEVO.