Verhagen: ik wil niet leven in het land van Wilders

Minister van Buitenlandse Zaken, Maxime Verhagen (CDA) heeft hard uitgehaald naar Geert Wilders. In een toespraak op de slotavond van het filmfestival Movies that Matter, verweet Verhagen de PVV-voorman dat hij de kloof tussen autochtonen en allochtonen vergroot.

"Met al zijn generalisaties zaait Geert Wilders verdeeldheid; hij zet groepen mensen tegen elkaar op", aldus Verhagen. "Dan gaan mensen hun hele identiteit, hun hele wezen, ophangen aan wat in feite maar één kenmerk van hun leven is: hun godsdienst. Wilders maakt daarmee met zijn uitspraken Nederland een land van 'wij tegen zij'. Dat is niet het Nederland waar ik wil leven. Ik wil leven in een Nederland van gedeelde waarden", zei de minister.

Verhagen en Wilders vallen elkaar wel vaker verbaal aan. Toen Verhagen Wilders vorig jaar geleden in niet mis te verstande bewoordingen opriep zijn anti-koranfilm Fitna niet uit te brengen, brieste de PVV'er dat Verhagen 'de pot op kan.'

En toen Verhagen en Balkenende begin dit jaar weigerden het Britse inreisverbod tegen Wilders in Europees verband aan de orde te stellen, diende de PVV een motie van wantrouwen in tegen beiden. Wilders zei toen: "We wisten al dat de premier en de minister van Buitenlandse Zaken bereid zijn om ons meest dierbare grondrecht - de vrijheid van meningsuiting - te slachten op het altaar van de islam om boze moslims te plezieren. Maar inmiddels weten we ook dat dit kabinet naast de vrijheid ook de democratie aan haar laars lapt."

Movies that Matter vond afgelopen week plaats in Den Haag en wordt georganiseerd door Amnesty International. Op het festival draaien films en documentaires over mensenrechten. Verhagen zei in zijn toespraak het volgende over dat thema: "Het recht om in vrijheid te geloven, of om niet te geloven, is daar een belangrijk onderdeel van. Dat betekent dus dat moslims hun geloof moeten kunnen belijden in Nederland. Het betekent evengoed dat christenen hun geloof moeten kunnen belijden in Iran of Turkije. Het betekent dat je het recht hebt om van geloof te veranderen."


Verhagen wil niet leven in het land van Wilders  (foto: DAG)