Meer dan 97 procent e-mail is spam

Meer dan 97 procent van alle mailtjes die wereldwijd verstuurd worden zijn spamberichten. Dit meldt de BBC vandaag op basis van een halfjaarlijkse veiligheidsanalyse van Microsoft.  Maar hoewel het aantal spamberichten explosief stijgt, merkt de consument hier relatief weinig van stelt Microsoft. 'Het overgrote deel van deze berichten wordt verwerkt door spamfilters zodat de consument er niks van merkt'.

De stijging van het aantal ongewenste e-mailberichten is deels te wijten aan de steeds sneller wordende internetverbindingen, krachtigere computers en betere besturingssystemen. 'Dankzij nieuwe technologieën wordt het steeds makkelijker om miljoenen spamberichten tegelijkertijd te verzenden,' aldus Microsoft.

Wereldwijd is gemiddeld 0.86% van alle computer geïnfecteerd met een virus als gevolg van spam. De zwaarst getroffen landen zijn Rusland, Brazilïe, Turkije en Servië waar tussen de 2.5 en 3% van de computers is geïnfecteerd. Nederland komt relatief goed naar voren uit de analyse van Microsoft. Bij ons is slechts 0.59% van de pc's geïnfecteerd.

Wat voor type 'malware' populair is verschilt volgens Microsoft van land tot land. Wel valt op dat scareware, een virus dat zich voordoet als anti-virussoftware, steeds vaker wordt verzonden. Ook wordt de ongewenste software steeds vaker vermomd als een officieel Office document, of als een PDF. 'Als gebruikers hun software door middel van automatische updates goed bijhouden blijft de kans dat je het slachtoffer wordt van spam echter relatief klein', zo stelt Microsoft.

 


Meer dan 97 procent e-mail is spam  (foto: DAG)