Rente IJsland naar 15,5 procent

De centrale bank van IJsland, de Sethlabanki, heeft de rente van 17 procent naar 15,5 procent verlaagd, zo werd woensdag bekendgemaakt. Vorige maand, op 19 maart, verlaagde de bank de rente ook al, toen van 18 procent naar 17 procent.

De renteverlagingen komen na een tijd dat de centrale bank van IJsland de rente regelmatig verhoogde. De laatste verhoging was in oktober 2008, de rente werd destijds met 6 basispunten verhoogd van 12 procent naar 18 procent.

IJsland heeft lange tijd te kampen gehad met zeer hoge inflatie, onder meer door grote investeringen van buitenlandse bedrijven in het land. Om te voorkomen dat de prijzen (verder) zouden stijgen was de centrale bank genoodzaakt om het rentetarief te verhogen.

Een ander aspect van de renteverhogingen was de ondersteuning van de munteenheid van IJsland, de IJslandse Kroon. Deze munt verminderde tijdens de economische crisis, die in IJsland een grote impact had, fors in waarde. Door de rente te verhogen daalt het aanbod van de munt, waardoor de waarde toeneemt.

IJsland opereerde volgens kenners voor de financiële ineenstorting van het land als één groot hedgefonds.