IMF: crisis kost $4.000 miljard

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) verhoogt zijn raming van de kosten van de wereldwijde financiële en economische crisis. De schade van de giftige leningen die financiële instellingen in hun boeken hebben staan, kan oplopen tot 4.000 miljard dollar. Dat schrijft de Britse krant The Times op basis van bronnen in Washington.

Financials hebben tot nu toe slechts 1.290 miljard dollar aan slechte leningen afgeschreven. De kans is groot dat overheden nieuwe kapitaalinjecties aan de banken zullen moeten toedienen, wanneer er meer moet worden afgeschreven.

In januari schatte het IMF de schade van de hypotheek-, consumenten- en bedrijfsleningen uit de VS nog op 2.200 miljard dollar, maar inmiddels wordt niet uitgesloten dat de teller doorloopt tot 3.100 miljard dollar. Daarbovenop komt nog 900 miljard dollar aan kosten van Europese en Aziatische leningen die door de economische neergang waardeloos zijn geworden.

Afgezet tegen het mondiale BBP komt de 4.000 miljard neer op een kleine 8 procent. De crisis in Japan in de jaren negentig kostte de banken van dat land 14 procent van het BBP. De nieuwe IMF-raming komt dicht bij de raming van 3.600 miljard van Nouriel Roubini, hoogleraar economie aan de Universiteit van New York en voorspeller van de huidige crisis. De raming van Roubini stijgt echter verder wanneer de economie nog verder verslechtert.

IMF: 4.000.000.000.000x 1 dollar schade