Hoop voor type 1 diabeten

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) werkt aan een onderzoek dat gericht is op de genezing van diabetes type 1. Het Diabetes Fonds heeft de onderzoekers 1.6 miljoen euro toegekend.

Immunoloog Bart Roep heeft een methode bedacht waarbij een arts twee deciliter bloed afneemt en de cellen daaruit bewerkt met vitamine D3 en een ontstekingsremmer. Daarna spuit hij het terug in het lichaam. Dit werkt als een vaccin dat het afweersysteem corrigeert. Bij diabetes type 1 werkt het immuunsysteem verkeerd en maakt het lichaam afweercellen tegen insulineproducerende cellen. Insuline is nodig om de glucose in het lichaam te reguleren.

Roep:'Na een week tot een paar maanden komt de productie van insuline weer op gang. Bij muizen met agressieve diabetes kregen we een groot deel van de capaciteit van hun alvleesklier terug'. De immunoloog verwacht dat hij over vier á vijf jaar klaar is met het onderzoek en dat het 'vaccin' dan beschikbaar is voor diabeten.

Directeur Bert Kuipers van het Diabetesfonds is laaiend enthousiast, 'We financieren het onderzoek vier jaar. Dan moet het middel er zijn. We denken echt dat het een succes gaat worden.' Roep begon vijftien jaar geleden met zijn onderzoek, 'Veiligheid van het vaccin is nu het belangrijkst. Het mag niet mislukken. Dit wordt mijn levenswerk.'

In Nederland leven 70.000 mensen die diabetes type 1 hebben. Roep denkt dat die groep hoger is omdat veel mensen ten onrechte de diagnose diabetes type 2 krijgen. Zijn therapie is niet de oplossing voor de groep met type 2. Bij diabetes type 2 speelt het afweersysteem een kleine rol en zijn levensstijl en erfelijke aanleg de belangrijkste factoren.