Schoonmakers Schiphol werken weer

De stakende schoonmakers op Schiphol gaan vandaag weer aan het werk. De stakers stemden gisteravond in met een akkoord dat hun vakbond FNV Bondgenoten eerder op de dag met de schoonmaakbedrijven op de luchthaven had bereikt. Dat heeft FNV-bestuurder Ron Meyer laten weten. Hij spreekt van een overwinning van de bond en de schoonmakers die maandag het werk neerlegden.

De schoonmakers krijgen hun geëiste reiskostenvergoeding. Verder krijgen degenen die op de luchthaven zelf werken een eenmalige uitkering van 150 euro. Daarin is inbegrepen een uitkering van 0,5 procent van het brutosalaris die volgens Meyer alle schoonmakers in Nederland zullen ontvangen.

De bond heeft verder bedongen dat de schoonmakers die op de luchthaven zelf werken hun vaste baan behouden, waarbij de huidige arbeidsvoorwaarden van kracht blijven. De arbeidsvoorwaarden dreigden te veranderen omdat de werknemers bij andere bedrijven werden ondergebracht.

De schoonmakers gingen maandag voor de tweede keer in staking. Vorige week legden enkele honderden van de ongeveer duizend schoonmakers op dinsdag en woensdag het werk al neer. De Schiphol Group probeerde de tweede staking met een kort geding zaterdag tegen te houden, maar de voorzieningenrechter in Utrecht wees het verzoek om de staking te verbieden af. De schoonmaakbedrijven haalden eerder ook al bakzeil bij de rechter toen ze een stokje voor de eerste staking wilden steken.

Het gaat om bij elkaar zes schoonmaakbedrijven. Volgens Meyer is het behaalde akkoord "een voorproefje" voor de cao-onderhandelingen die later het jaar worden gevoerd.