Vanaf 2013 internet in treinen NS

Uit een brief van minister Eurlings aan de Tweede Kamer blijkt dat de NS verwacht dat 83% van de intercitytreinen in 2013 voorzien is van een internetverbinding. De NS werkt hier al langer aan. Eerder dit jaar meldde zij nog dat er vanaf 2010 internet in de treinen zou komen.

Eurlings is bereid het plan te subsidiëren met vijftien miljoen euro, mits de spoorsector een gezamenlijk plan maakt. Dit om te voorkomen dat alle partijen aan een eigen systeem werken. Prorail en Arriva hebben namelijk al een proefproject lopen in samenwerking met KPN. Op het traject Leeuwarden-Groningen bieden zij al een internetverbinding aan.

Met het bedrag van vijftien miljoen euro, dat al in 2007 door de Tweede Kamer is afgedwongen voor internet in de trein, denkt Eurlings het invoeren van internet te kunnen versnellen. "Internet is dan in het eerste kwartaal van 2013 beschikbaar voor 83 procent van de intercitystoelen in plaats van 58 procent in 2019." Op de vraag van Eurlings waarom vervoerder Connexxion wel zonder overheidssteun internet kan aanbieden antwoordt de NS dat Connexxion slechts enkele treinstellen heeft, waardoor het eenvoudiger is de benodigde apparatuur te installeren.

Verder meldt Eurlings in de brief nog dat er dit jaar een proef gestart wordt met een indicator voor reizigerspunctualiteit. In de punctualiteitscijfers wordt meegenomen hoeveel reizigers van de trein en gebruik maken. Een vertraging van tien minuten voor vijfhonderd mensen telt dan zwaarder mee voor de beoordeling van de prestatie van de NS dan een vertraging van twintig minuten voor vijftig reizigers.

Zie voor meer informatie over treinen ook het treinentopic op ons forum.