Gedrogeerde vrouwen kregen kind met afwijking

Tien vrouwen die in kerkelijke opvanghuizen in Groot-Brittannië opgroeiden in de jaren zeventig en tachtig hebben nu zelf kinderen gekregen. Op zich niet echt heel bijzonder, ware het niet dat de vrouwen in de opvanghuizen zodanig gedrogeerd werden, dat zij kinderen kregen die aangeboren afwijkingen hebben. Deze tien vrouwen werden opgevangen in het Kendall huis in Kent. Dit meldde de BBC vandaag.

Eén van de vrouwen, Teresa Cooper, kreeg in circa drie jaar tijd 1248 keer medicijnen toegediend. Ze kreeg een dosis valium die tien keer zo hoog lag als de hoeveelheid die wordt aangeraden, zo valt te lezen in haar dossier. Cooper heeft drie kinderen gekregen die allemaal al vanaf de geboorte afwijkingen hebben. De BBC vreest dat niet alleen deze tien vrouwen de dupe zijn geworden, maar dat nog honderden vrouwen werden gedrogeerd in de opvanghuizen waar ze opvang kregen in dezelfde periode. 

Mike Lindsay, nationaal coördinator voor de Rechten van het Kind in Engeland verklaarde: "Het gebruik van kalmeringsmiddelen om het gedrag van kinderen onder controle te houden was algemeen geaccepteerd door de gebrekkige medische kennis in die tijd." De Anglicaanse Kerk heeft laten weten mee te werken aan een toekomstig onderzoek. Er zal echter geen sprake zijn van een intern onderzoek.

Bekijk hier een filmpje van de BBC over dit nieuws. Op ons eigen forum kun je ook over dit en ander nieuws praten!