'IMF-geld is helikoptergeld'

Hoofdeconoom Jürgen Stark van de Europese Centrale Bank (ECB) heeft geen goed woord over voor het extra geld dat het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in de wereldeconomie wil pompen: "Het is helikoptergeld. Er is niet onderzocht of de wereld wel zit te wachten op dit geld. Vroeger deden we uitgebreid studies naar dit soort dingen."

Stark ageerde tegen de beslissing van de G20 om via het IMF 250 miljard dollar extra in de wereldeconomie te pompen. Dat geld wordt beschikbaar gesteld in de munteenheid van het fonds, de zogenoemde Special Drawing Rights (SDR). In feite wordt daarmee de geldpers van het IMF aangezet.

"Het is pure geldcreatie, helikoptergeld voor de wereld", aldus Stark, die doelde op de beroemde uitspraak van de Amerikaanse econoom Milton Friedman dat centralebankiers een economische crisis moeten bestrijden door vanuit een helikopter geld uit te strooien over de mensheid. Ook Ben Bernanke, de voorzitter van de Amerikaanse bank de Fed, heeft de bijnaam Helicopter Ben.

Het nieuwe geld is bedoeld om de wereldeconomie te stimuleren. Verschillende analisten waarschuwen echter dat het extra geld de kans vergroot op een sterke stijging van de inflatie.

Discussieer mee op het forum over financieel-economisch nieuws en de achtergronden bij het nieuws.