Rapport: mentaliteitsverandering bankiers nodig

In het bankwezen is een fundamentele mentaliteitswijziging en heroriëntatie nodig. Banken moeten zich weer primair gaan richten op de belangen van de klant en minder op die van aandeelhouders. Het beloningsbeleid bij financiële instellingen moet op de schop en het toezicht op deze bedrijven moet worden verbeterd.

Dat zijn de belangrijkste aanbevelingen van de zogenoemde Commissie-Maas, die vandaag zijn gepresenteerd. De commissie, onder leiding van oud-bankier Cees Maas, wijst nadrukkelijk op de eigen verantwoordelijkheid van de banken. De aanbevelingen zijn bedoeld om het vertrouwen in de banken te herstellen. "Dat vertrouwen is door de financiële crisis, ook in Nederland, behoorlijk geschaad", aldus de commissie.

Met name het vertrouwen in de maatschappelijke rol die banken vervullen, is volgens de commissie aangetast. "Daarbij is twijfel ontstaan aan de ethische en morele opvattingen en gedragingen van bankiers. Dat wordt extra gevoed door hoge variabele beloningen (bonussen) die in het verleden en ook thans nog wel aan bankiers werden en worden gegeven."

Als het gaat om toezicht, stelt de commissie vast dat toezichthouders de bevoegdheid hebben om aan een bank extra kapitaaleisen op te leggen. Maar in de praktijk gebeurde dat bijna niet. Volgens de commissie is het duidelijk dat bij zulke bevoegdheden ook een hoge mate van professionele kennis en inzicht wordt vereist. "De professionaliteit van de toezichthouders dient op dat punt te worden verhoogd."