'FEMA-concentratiekampen debunked'

Een van de grootste conspiracytheoriën zou zijn debunked door het Amerikaanse wetenschappelijke tijdschrift Popular Mechanics en het Fox News-programma The Glenn Beck Program. Het betreft zogeheten FEMA-camps, concentratiekampen die in Amerika zouden zijn opgericht om Amerikaanse burgers in op te sluiten in tijden van crisis.

FEMA staat voor Federal Emergency Management Agency, de Amerikaanse rampenbestrijdingsorganisatie, onder andere bekend wegens het heldhaftige optreden tijdens orkaan Katrina in 2005.

 
Op Youtube staan verschillende video's waarbij deze FEMA-camps te zien zouden zijn. Het meest populaire filmpje, met meer dan één miljoen hits, blijkt uit 1995 te dateren. Popular Mechanics onderzocht het betreffende kamp en kwam tot de ontdekking dat het kamp een repareerfaciliteit voor treinen van Amtrak is. Amtrak, staande voor National Railroad Passenger Corporation, is de nationale spoorwegmaatschappij voor passagiersvervoer in de VS.
 
De stem onder het filmpje zou van Linda Thompson zijn, een notoire conspiracy-aanhanger. Popular Mechanics komt dan ook tot de conclusie dat het geen concentratiekampen zijn.