Van Uhm: veiligheid in Uruzgan kwetsbaar

"Het sneuvelen van soldaat Chadli geeft aan hoe kwetsbaar de veiligheid in Uruzgan nog is." Dat zei commandant der strijdkrachten Peter van Uhm vanavond.

Er is het afgelopen jaar grote vooruitgang geboekt in het bereiken van veiligheid. Maar het blijft voor enkelingen toch mogelijk raketaanslagen te plegen, lichtte hij toe.

"We zullen doorgaan om die enkelingen te bestrijden en daarnaast ervoor zorgen dat het overgrote gedeelte van de bevolking van Uruzgan kan blijven profiteren van de veiligheid die wij ze, samen met het Afghaanse gezag, bieden."

Na de aanslag met twee raketten op Kamp Holland waarbij vijf andere Nederlandse militairen gewond raakten en twee Afghaanse militairen lichtgewond raakten, was er nog een aanslag op de basis in Uruzgan. Er vlogen weer twee raketten over. Veel later op de avond werd Kandahar Airfield beschoten.

Twee laatst genoemde aanslagen richtten geen schade aan, zei Van Uhm. "Maar het geeft wel aan hoe reëel de dreiging van deze projectielen is." De 107 mm raketten die daarbij worden gebruikt, zijn in grote hoeveelheden aanwezig in Afghanistan. Veelal betreft het oude munitie uit eerdere conflicten. De raketten zijn uiterst onnauwkeurig en treffen volgens Van Uhm zelden doel. Maandag was daarop een trieste uitzondering.

Het aantal raketaanvallen in Uruzgan en Kandahar is de afgelopen maanden weer toegenomen. Volgens Van Uhm wordt er alles aan gedaan om deze dreiging tegen te gaan. Zo zijn er actieve beschermingsmaatregelen en voorzorgsmaatregelen getroffen op de kampen. En worden er operaties uitgevoerd in de omgeving van de vermoedelijke afvuurlocaties. Met enige regelmaat zijn daarbij opslagplaatsen met 107 mm raketten gevonden.

Veiligheid in Uruzgan kwetsbaar.  (foto: ANP)