Landelijke dag tegen agressie en geweld

Op verschillende plaatsen in Nederland betogen werknemers en werkgevers vandaag tegen agressie en geweld. Vakbond FNV nam het initiatief tot deze landelijke actiedag. Verschillende bonden en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) hebben zich bij de actie aangesloten.

FNV sloeg vorige week alarm over toenemende agressie tegen werknemers van bijvoorbeeld hulpdiensten en in het openbaar vervoer. Volgens de vakbond zijn de grenzen van het toelaatbare allang overschreden.

De laatste weken zijn er veel geweldsincidenten gemeld tegenover trein- en buspersoneel. Gisteren werd nog een 37-jarige inwoner van Weesp aangehouden op station Almere-Muziekwijk. De man wordt verdacht van een poging tot zware mishandeling. Hij zou zich ook schuldig hebben gemaakt aan belediging en bedreiging van NS-medewerkers.

Op verschillende plaatsen in het land vinden demonstraties plaats waar naast vakbondvoorzitters ook landelijke en lokale bestuurders zijn betrokken. In Amsterdam spreekt minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken en in Rotterdam is dat burgemeester Ahmed Aboutaleb. VNG-voorzitter Annemarie Jorritsma zal een toespraak houden in haar eigen gemeente Almere.

Om vijf voor twaalf zullen volgens FNV overal in het land brandweer-, politie- en ambulancesirenes, treintyfoons, busclaxons en trambellen klinken, afkomstig van werknemers uit sectoren die steeds vaker met agressie te maken hebben.