Opnieuw geweldsincident op station in Almere

De politie heeft vanmiddag een 37-jarige inwoner van Weesp aangehouden op station Almere-Muziekwijk. De man wordt verdacht van een poging tot zware mishandeling. Hij zou zich ook schuldig hebben gemaakt aan belediging en bedreiging van treinpersoneel.

Dat heeft het Korps landelijke politiediensten (KLPD) vanavond gemeld. De man reed zonder geldig vervoersbewijs van Weesp naar Almere. Op het station Almere-Muziekwijk sloeg hij bedreigende en beledigende taal uit tegen drie medewerkers van de Nederlandse Spoorwegen. Hij duwde daarbij een van de medewerkers richting het spoor op het moment dat er een trein aankwam. De man dreigde de NS-medewerker voor de trein te duwen. Een collega die er tussen sprong kreeg klappen op haar borst, aldus de KLPD.

Drie weken geleden werden op het station Almere-Centrum twee NS-medewerkers ernstig mishandeld. Na dit incident legden conducteurs en machinisten op het station een uur lang het werk neer. De NS besloten mede onder druk van de vakbonden extra veiligheidsmaatregelen te nemen, zoals verscherpte controle bij de in- en uitgangen van het station en de inzet van meer veiligheidsteams. Het drietal dat zondag werd belaagd, maakte deel uit van zo'n extra team.

Het jongste incident komt daags voor een landelijke actiedag tegen geweld. Op verschillende plaatsen in Nederland betogen werknemers en werkgevers maandag tegen agressie en geweld. Vakbond FNV nam het initiatief tot deze landelijke actiedag. Verschillende bonden en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) hebben zich bij de actie aangesloten.

Geweldsincident op station in Almere  (foto: ANP)