Hogere boete voor belastingontduiken

Staatssecretaris Jan Kees de Jager van Financiën wil fors hogere boetes voor mensen die de belasting ontduiken met een geheime spaarrekening in het buitenland. Vandaag zei hij in het televisieprogramma Buitenhof dat hij de boetes wil verhogen van honderd procent naar driehonderd procent van de heffingen die op deze manier worden ontdoken.

Omdat landen die voorheen bekend stonden als belastingparadijs hun bankgeheim versoepelen, achterhaalt de Fiod-ECD, de opsporingsdienst van de fiscus, steeds meer geheime bankrekeningen in bijvoorbeeld Zwitserland, Luxemburg of Liechtenstein. Mensen die daar een spaartegoed hebben staan waarover geen belasting is betaald, riskeren naast een boete ook een gevangenisstraf. Uiteraard moeten ook de op deze wijze ontdoken heffingen alsnog betaald worden.

Momenteel kunnen zwartspaarders die tot inkeer komen nog gebruik maken van een in 2001 ingestelde regeling. Als zij hun buitenlandse tegoeden zelf melden en de achterstallige belasting betalen, worden zij niet vervolgd. De Jager denkt dat deze inkeerregeling over een jaar of twee wordt afgeschaft, omdat veel landen hun bankgeheim prijsgeven. De regeling wordt overbodig, want de Fiod-ECD kan belastingontduikers dan immers makkelijk opsporen.

De afgelopen maand is het gebruik van de inkeerregeling gestegen. Ongeveer twintig mensen per dag meldden zich in maart voor de regeling. Volgens De Jager ligt het aantal door de fiscus opgespoorde mensen hoger, hoewel hij geen exact aantal wilde zeggen. Het zou gaan om 'vele honderden'. Als deze allemaal vervolgd kunnen worden, levert dit de staatskas behoorlijk wat meer op dan de 24 miljoen euro die dankzij de inkeerregeling is binnengebracht.

Financieel of juridisch advies nodig? Neem dan ook eens een kijkje in ons subforum Werk, Geldzaken & Recht