Wereldbank: tijd voor Wereldoverheid

Robert Zoellick, president van de Wereldbank, wil instellingen als het Internationaal Monetair Fonds (IMF), de Wereldhandelsorganisatie (WTO) en de Wereldbank niet alleen meer financiële middelen geven, zoals op de G20-top is besloten, maar ook veel meer macht geven.

Zoellick: "Als wereldleiders serieus zijn over het creëren van wereldwijde verantwoordelijkheid of een Wereldoverheid, zou men moeten starten met het moderniseren van het multilateralisme. Daarbij moet de WTO, het IMF en de Wereldbank meer macht krijgen om nationale overheden te monitoren."

"Het meer licht schijnen op besluiten van nationale overheden zou kunnen bijdragen aan transparantie, verantwoordelijkheid en meer samenhang tussen nationale overheden. De G20 zou daarom een WTO-controlesysteem moeten invoeren voor het bevorderen van handel en het voorkomen van economische isolatie"
, aldus Zoellick.

De Wereldbank-president is in Amerika een omstreden figuur. Zoellick werkte voor zijn functie bij de Wereldbank voor hypotheekgigant Fannie Mae, de zakenbank Goldman Sachs en zat daarna in de regering van George W. Bush voor handel en buitenlandse zaken. Al in 1998 schreef hij namens de neoconservatieve denktank Project for the New American Century (PNAC) een brief aan president Bill Clinton om Irak binnen te vallen.

Wereldbank-president Robert Zoellick