Slooppremie voor oude barrels

Het ministerie van VROM heeft vandaag bekend gemaakt dat er een inruilpremie komt op oude auto's. Degene die een oude personenauto inruilt kan een premie tegemoet zien van 750 of duizend euro. Voor bestelwagens kan de premie zelfs oplopen tot 1750 euro. De regeling, afgesproken door VROM, BOVAG, RAI Vereniging en Autorecycling Nederland, is vandaag door het ministerie bekendgemaakt.

De regeling, waar brancheorganisatie BOVAG al eerder voor pleitte, moet de handel in auto's laten toenemen, om zo de kwakkelende autobranche door de crisis te helpen. Het ministerie stelt dat de regeling ook nog eens goed is voor het milieu, omdat men nu eerder geneigd is de oude vervuilende auto in te ruilen voor een nieuwer, schoner exemplaar.

Door deze regeling zouden ongeveer honderdduizend oude auto's worden ingeruild, zo is de verwachting. Voor de regeling, die duurt zolang het budget niet op is, heeft het rijk 65 miljoen euro beschikbaar. Ook de autobranche draagt twintig miljoen euro bij. Daarnaast heeft de branche nog eens tien miljoen gereserveerd.

Auto's die rijden op benzine en die gebouwd zijn vóór 1990 zijn goed voor een premie van 750 euro. Een auto die op benzine rijdt met een bouwjaar tussen 1990 en 1995 of een dieselauto van vóór het jaar 2000 levert bij inruil een premie van duizend euro op. Bestelwagens van vóór 2000 met een leeggewicht onder de 1800 kilo zijn eveneens goed voor een premie van duizend euro. Voor bestelwagens met een leeggewicht boven de 1800 kilo is de premie 1750 euro. Voor alle premies geldt wel dat de nieuwe auto gebouwd moet zijn na 31 december 2000. Voor dieselauto's en bestelwagens geldt dat de nieuwe auto voorzien moet zijn van een roetfilter.

Zie ook het topic over deze regeling op het forum.