Gedwongen Mercedes voor ministers Zimbabwe

De Zimbabwaanse ministersploeg moet gedwongen een gloednieuwe Mercedes E280 rijden ter waarde van 50.000 Amerikaanse dollar (37.000 euro). De president van het zeer arme in crisis verkerende land, Robert Mugabe, heeft zichzelf een nieuwe kogelwerende Mercedes S600L van 500.000 dollar (370.000 euro) cadeau gedaan.

"Ik liep zojuist een regeringsgebouw binnen waar niet eens stromend water is en kreeg daar een nieuwe Mercedes aangeboden. Ik was stomverbaasd", aldus de MDC-minister van Onderwijs David Coltart in de Britse krant The Times vandaag. Coltart is de enige van de twintig MDC-ministers die de nieuwe auto niet heeft geaccepteerd. Hij heeft een jeep, die volgens hem de helft goedkoper is en waarmee hij bij scholen en afgelegen gebieden kan komen. Met een E280 is daar geen doorkomen aan.

Met een maandinkomen van 100 Amerikaanse dollar (75 euro) zijn de meeste ministers echter gedwongen de auto aan te nemen, omdat alleen voor de Mercedes brandstof uit de lege schatkist betaald wordt en er eenvoudigweg geen andere auto’s zijn.


Gedwongen Mercedes voor ministers Zimbabwe  (foto: DAG)