Tientjesmoordenaar voor eeuwig vast

"Uiterst gevaarlijk" is het gedrag van de 52-jarige Aalt M., een veelvoudig crimineel die onder andere een gezin uitmoordde voor een tientje. Zijn terbeschikkingstelling (tbs) met dwangverpleging is opnieuw met twee jaar verlengd en gezien het oordeel van experts zal dit net zo lang worden doorgaan totdat Aalt komt te overlijden.

Vier moorden en een veelvoud aan andere criminele activiteiten heeft Aalt M. op zijn geweten. Het begon met een slechte jeugd, waarin hij werd mishandeld door zijn vader. Op de basisschool in de jaren zestig onderdrukte hij zijn klasgenoten en dwong hen dingen voor hem te stelen.

In 1977 wordt een paranoïde stoornis vastgesteld, nadat hij zijn eerste tbs opgelegd kreeg. Hij loopt regelmatig weg van zijn open afdeling en in 1978 vertrekt hij spontaan naar een 17-jarig meisje dat hij kent. Samen trekken ze door het land om aan de politie te ontkomen en om aan geld te komen vermoorden ze een boerengezin. Vader, moeder en dochter laten het leven voor een buit van tien gulden.

Hij wordt gepakt en komt weer in de kliniek terecht, maar heeft nog steeds recht op proefverloven. Zo leert hij een vrouw kennen en gaat in 1997 bij haar wonen. Opnieuw moet Aalt terug naar de kliniek, maar hij verdenkt het zoontje van de vrouw ervan geklikt te hebben en vermoordt hem. Daarvoor krijgt hij 18 jaar cel en tbs, wat waarschijnlijk met de rest van zijn leven verlengd zal gaan worden.