Onrust voor NAVO-top Straatsburg

Aan de vooravond van de NAVO-top in Straatsburg en Baden-Baden zijn in Straatsburg circa zeshonderd betogers slaags geraakt met de politie. De Franse politie heeft daarbij gisterenavond in een zuidelijke wijk van Straatsburg meer dan 150 arrestaties verricht.

De veelal gemaskerde betogers en relschoppers wilden naar het centrum van de stad trekken, maar stuitten op een overmacht aan politie en gendarmerie, berichtten Franse internetmedia vandaag. De manifestanten richtten aanzienlijke schade aan, maar er vielen geen gewonden. Morgen willen tegenstanders van het bondgenootschap in Straatsburg een grote betoging houden.

Vandaag en morgen wordt een NAVO-topconferentie gehouden in zowel Frankrijk als in Duitsland. De leiders van de 26 landen tellende Noord-Atlantische Verdragsorganisatie komen bijeen in het Oost-Franse Straatsburg en vlak over de brug over de Rijn in het Duitse Kehl, alsmede in het oude Duitse kuuroord Baden-Baden dat veertig kilometer ten noordoosten ligt. Daar verwacht de politie ook betogers.

Op de topconferntie viert de NAVO zijn zestigste verjaardag. De top begint officieel vandaag aan het begin van de avond in het Kurhaus van Baden-Baden.