Beurzen in zevende hemel

De belangrijkste beursgraadmeter van de Amsterdamse beurs, de AEX, staat momenteel 3,6 procent hoger op bijna 229 punten. Het sentiment wordt vooral gevoed door meevallende economische cijfers. Hierdoor denken beleggers dat het ergste van de wereldwijde crisis achter de rug is.

Zo stegen de huizenprijzen in het Verenigd Koninkrijk sinds lange tijd weer een beetje en werden er in de VS in maart meer auto's verkocht dan in februari, wat een 27-jaars dieptepunt was. Ook de huizenverkopen en de orders voor duurzame goederen in Amerika vielen me.

Het vertrouwen op de beurs werd nog gesterkt door de Amerikaanse minister van Financiën Timothy Geithner, die woensdag in een interview met het persagentschap Bloomberg liet weten dat er bemoedigende signalen waren dat de financiële markten herstellende zijn. Ook de verwachtingen over de G20-top en het rentebesluit vanmiddag van de Europese Centrale Bank (ECB) stimuleren hogere beurskoersen.

Update 18:00 uur
De AEX is vandaag gesloten met een plus van 5,1 procent op 232,05 punten. Op Beursplein 5 steeg vooral printerfabrikant Océ na meevallende kwartaalcijfers met 44 procent. ING (+15%) en staalconcern ArcelorMittal (+14%) waren eveneens grote winnaars. Ook in Amerika wordt doorgefeest op de beurzen, waarbij de Dow Jones momenteel boven de psychologisch belangrijke grens van 8.000 punten staat met een plus van ruim 3 procent.

Discussieer mee op het forum over de beurs.

Grootste stijgers Amsterdamse beurs 2 april