G20 zoekt oplossing voor economische crisis

De leiders van de G20 houden vandaag hun langverwachte topontmoeting over de wereldwijde economische crisis. De deelnemende landen zullen vastberaden stellen alles te zullen doen om de economie te redden en protectionisme te bestrijden. Of dit ook tot concrete afspraken leidt is echter de grote vraag.

De deelnemende landen zullen in ieder geval trachten een eensgezinde boodschap naar buiten te brengen. De Amerikaanse president Barack Obama ontkende gisteren dan ook dat er grote verschillen bestaan tussen de prioriteiten van de Amerikanen en Britten enerzijds en Fransen en Duitsers aan de andere kant.. De Amerikanen pleitten er vooral voor dat landen extra geld pompen in hun economieën, Fransen en Duitsers willen vooral meer en strenger toezicht in de financiële sector.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) mag in ieder geval uitzien naar meer geld. De landen zullen vandaag naar verwachting beloven de reserves van het fonds te verdubbelen tot minstens 500 miljard dollar, zodat landen die getroffen worden door de crisis van veel meer noodkredieten kunnen worden voorzien.

Voor Nederland nemen premier Jan Peter Balkenende en minister van Financiën Wouter Bos deel aan de besprekingen. Zij gaven gisterenavond aan dat het tegenhouden van protectionistische maatregelen voor hen de hoogste prioriteit heeft.