Voetbal: Uitslag Nederland - MacedoniŽ

Het Nederlands elftal kan plaatsing voor het WK bijna niet meer ontgaan. De formatie van Bert van Marwijk was met 4-0 te sterk voor Macedonië.

Nederland begon in de Amsterdam ArenA met Wesley Sneijder in de basis. Hij verving Robin van Persie, die afgelopen zaterdag tegen de Schotten een blessure opliep. Oranje begon aanvallend aan de wedstrijd. Na vijf minuten vond Kuijt zijn collega in de aanval Huntelaar. Hij vuurde meteen een schot vanaf de zestien meter lijn richting doel, maar deze ging net over. Oranje bleef vervolgens druk zetten op de verdediging van Macedonië, wat resulteerte in veel balbezit voor Nederland.

Na ruim een kwartier spelen was de ban bij Macedonië al gebroken. Sneijder wist Robben te vinden, die meteen Sneijder terug inspeelde. De kleine middenvelder wist vervolgens de bal voor te brengen en Kuijt was uiteindelijk degene die de 1-0 binnen wist te tikken. Twee minuten later was de marge bijna al twee, maar SC Heerenveen-verdediger Popov wist een bal van Mathijsen, die vanuit een corner tot stand kwam, te keren. Nederland bleef vervolgens aanzetten. Robben snelde weg van zijn verdediger, maar zijn poging werd gekeerd door doelman Pacovski. Twee minuten later kwam Macedonië er eindelijk eens uit, maar de scherpe voorzet van Popov werd tot corner verwerkt door Van Bronckhorst.

Na 25 minuten was het opnieuw raak. Huntelaar wist met een mooie bal Robben te bereiken aan de andere kant van het veld. Robben snelde vervolgens voorbij twee man naar binnen, verloor de bal en deze kwam met wat geluk in de voeten van Huntelaar. De spits van Oranje scoorde vervolgens zijn dertiende doelpunt voor het Nederlands elftal door de bal op knappe wijze over de keeper heen te wippen. Ook daarna wist Nederland, met soms schitterend voetbal, zien dat er voor Macedonië niks te halen viel in de Amsterdam ArenA. Elke keer als de formatie van Katanec over de middenlijn kwam, stuitten de spelers van Macedonië op het duo Van Bommel en De Jong. Vijf minuten voor rust wist Sneijder een bal op het middenveld te onderscheppen en stuurde aan de linkerkant meteen Kuijt weg. Deze kreeg in eerste instantie de bal moeilijk mee, maar kapte uiteindelijk naar binnen en schoot met zijn sterke rechterbeen zijn tweede doelpunt van de avond binnen achter Pacovski. Dit was tevens ook de ruststand.

Kort na rust was er een opstootje rondom Pandev. De spits van Macedonië plantte zijn elleboog vol in het gelaat van De Jong, maar dit werd niet gezien door scheidsrechter Rasmussen. Nog geen minuut later werd Nederland opnieuw benadeeld, omdat Rasmussen een handsbal van Macedonië op randje zestien meter over het hoofd zag. Kort daarna schoot Babel de bal op doel en deze werd uiteindelijk gepareerd door Pacovski. Vervolgens kon Kuijt niet meer bij de bal komen en de bal werd tot hoekschop verwerkt. Uit de corner daarop was Ooijer dichtbij de 4-0, maar zijn kopbal ging rakelings over. Na 55 minuten ontsnapte Pandev, maar zijn poging werd gekeerd door Stekelenburg. Bij deze actie kwam de keeper vol in botsing met Pandev en Mathijsen, maar allen konden de wedstrijd hervatten.

Nederland speelde het begin van de tweede helft in een beduidend lager tempo dan dat het in de eerste helft van start ging. Macedonië kwam daardoor ook iets meer op de helft van Oranje te spelen, maar tot echt gevaar voor het doel van Stekelenburg kwam het niet. Na 67 minuten wist Oranje door middel van een prachtige aanval, waar Sneijder en Huntelaar bij betrokken waren, Babel voor het doel te zetten, maar zijn inzet werd gestuit door Pacovski. Een kwartier voor tijd kreeg Macedonië een kans, maar de kopbal van Naumoski ging over het doel van Stekelenburg. Na 76 minuten werd Sneijder met een publiekswissel naar de kant gehaald en mocht Van der Vaart het resterende kwartier van de wedstrijd volmaken. In dit kwartier bleef Oranje de aanval zoeken en dit resulteerde uiteindelijk in de 4-0 van Van der Vaart. Van Bronckhorst gaf de bal hard binnendoor aan Van der Vaart en deze draaide vervolgens van zijn tegenstander weg om vervolgens de bal door de benen van de verdediger binnen te schieten. Gio kreeg in de blessuretijd nog de kans om de score verder uit te breiden, maar zijn harde schot belandde naast het Macedonische doel. Door dit resultaat blijft Oranje ongeslagen in de kwalificatiereeks en heeft het al zes duels op rij geen doelpunt meer tegen gekregen.

Karakteristieken:

Nederland – Macedonië 4-0
16' Kuijt 1-0
25' Huntelaar 2-0
41' Kuijt 3-0
87' Van der Vaart 4-0

Toeschouwers: 50.000
Scheidsrechter: Rasmussen (Den)
Stadion: Amsterdam ArenA
Gele kaart: (Nederland) Polozani (Macedonië)

Opstellingen

Nederland: Stekelenburg, v.d.Wiel, Ooijer, Mathijsen, v.Bronckhorst, Kuijt (Afellay/81), v.Bommel, Sneijder (Van der Vaart/76), De Jong, Robben (Babel/46), Huntelaar

Macedonië Pacovski, Noveski, Popov, Sedloski, Mitreski, Tasevski (Maznov/46), Grozdanovski (Lazarevzki/57), Sumulikoski, Trajanov (Polozani/63), Pandev, Naumoski