Regering Netanyahu beëdigd

Vanavond is de nieuwe regering van Israël beëdigd. Benjamin Netanyahu is na bijna tien jaar weer terug als premier. Hij heeft verklaard zich in te blijven zetten voor vrede.

Netanyahu sprak over een 'duurzaam akkoord' met de Palestijnen, maar zei daarbij niets over een onafhankelijk Palestina. "Wij willen niet over een ander volk regeren. We willen niet over de Palestijnen regeren", sprak hij in een toespraak aan het Israëlische parlement, de Knesset.

De nieuwe coalitie bestaat naast de rechtse Likudpartij van Netanyahu uit de nationalistische partij Yisrael Beiteinu, de orthodoxe Shaspartij en de Arbeidspartij. Het aantal ministersposten moest worden uitgebreid om al deze partijen zover te krijgen samen een regering te vormen. Uiteindelijk bestaat de regering uit 28 bewindslieden. De kabinetstafel is speciaal hiervoor aangepast.

Netanyahu heeft zich de laatste weken gematigd in zijn toon ten aanzien van de Palestijnse kwestie. Dit was nodig om de Arbeidspartij zover te krijgen dat ze deelneemt aan de regering. Ook is dit van groot belang voor de internationale geloofwaardigheid van Israël. De Verenigde Staten hechten immers een groot belang aan een diplomatieke oplossing voor de Palestijnse kwestie.

Kenners van de Israëlische politiek twijfelen of de coalitie lang zal voortbestaan. De partijen in het kabinet verschillen immers sterk van elkaar. Men denkt dat het niet mee zal vallen de partijen bij elkaar te houden.

 Benjamin Netanyahu

Premier Benjamin Netanyahu

 

Kijk voor meer politieke kwesties ook eens in Politiek , op het FOK!forum .