Honderden Afrikaanse bootvluchtelingen verdronken

 

Ruim driehonderd vluchtelingen worden nog steeds vermist voor de kust van Libië nadat drie boten daar zijn gekapseisd. De precieze oorzaak van de ramp blijft onduidelijk. De vluchtelingen probeerden het Italiaanse eiland Lampedusa te bereiken.

De boten zouden gisteren en vandaag al zijn gezonken, zo meldt de Internationale Organisatie voor Migratie in Genève.Volgens IOM-medewerker Laurence Hart zaten op één boot in totaal 365 vluchtelingen. Hoeveel mensen op de andere schepen zaten, is nog onduidelijk. Een vierde boot wist met hulp van een ander schip de Libische kust te bereiken, aldus Hart.

Het Italiaanse persbureau ANSA meldt dat al 21 lichamen zijn geborgen. Er zouden 23 overlevenden zijn. Volgens ANSA zaten op een tweede boot 253 mensen. Het persbureau maakt geen melding van een derde schip. Beide schepen vertrokken uit Libische havens, waaronder Sidi Bilal ten westen van de hoofdstad Tripoli.

De precieze oorzaak van de ramp is nog altijd onduidelijk. Sommige bronnen spreken van een harde wind waardoor de boten omsloegen, terwijl anderen zeggen dat de boten veel te zwaar waren beladen. De boten probeerden Europa te bereiken. Tienduizenden migranten proberen elk jaar via de Middellandse Zee naar Europa te komen.

Veel van hen komen in gammele, overvolle boten aan op het Italiaanse eiland Lampedusa. vandaag nog wisten vierhonderd vluchtelingen Zuid-Italië te bereiken. Vorig jaar kwamen in Italië in totaal 36.500 bootvluchtelingen aan.


Honderden Afrikaanse bootvluchtelingen verdronken  (foto: DAG)