China ontkent spionage

China heeft gisteren ontkend betrokken te zijn bij spionage via een wereldwijd computernetwerk. Zondag bleek dat zo'n 1300 computers in maar liefst 103 landen bespioneerden. De meeste van die pc's staan in China.

Onderzoekers van de Universiteit van Toronto ontdekten het netwerk, maar haastten zich te zeggen dat niet duidelijk is of Peking bij de spionage betrokken is. De Chinese overheid lijkt soms wel door GhostNet, zoals het netwerk genoemd wordt, vergaarde informatie in handen te krijgen.

Een woordvoerder van de Chinese ambassade in Londen liet weten dat het netwerk volgens Peking onderdeel uitmaakt van een "propaganda campagne" van de Tibetaanse overheid in ballingschap. Dat meldde de BBC gisteren.

GhostNet kwam aan het licht toen medewerkers van de dalai lama nattigheid voelden. De onderzoekers ontdekten dat de e-mailserver van de organisatie van de geestelijk leider van de Tibetanen was geïnfecteerd. Doelwit van de spionageoperatie waren kantoren van de dalai lama in India, België, Engeland en de Verenigde Staten.