Arabische Liga verwerpt arrestatiebevel Bashir

De leiders van Arabische landen hebben vandaag tijdens een top van de Arabische Liga het arrestatiebevel voor de Sudanese president Omar al-Bashir van de hand gewezen. Eerder op de dag spraken de leiders hun solidariteit al uit voor Bashir.

Bashir wordt gezocht door het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid in Darfur. De Sudanese president was naar Doha gereisd, ondanks het risico dat hij onderweg gearresteerd kon worden.

Het ICC heeft geen politiemacht en is dus afhankelijk van andere landen om verdachten op te pakken. Qatar is echter geen deelnemer aan het strafhof en weigert dan ook om Bashir uit te leveren. Om dezelfde redenen kon hij de afgelopen week ook naar Eritrea, Egypte en Libië reizen.

Op de top in Doha sprak de Syrische president Bashar al-Assad steun uit aan Bashir. Later op de dag volgde een eindverklaring waarin de solidariteit met Bashir nog eens benadrukt werd.

Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de VN bekritiseerde Sudan op de top omdat het land hulporganisaties uit Darfur zette nadat het ICC het arrestatiebevel had uitgevaardigd. "Hulpverlening moet niet worden gepolitiseerd", aldus de VN-topman. In Darfur woedt al jaren een burgeroorlog, die in 2003 escaleerde. Volgens de Verenigde Naties kwamen sindsdien mogelijk 300.000 mensen om het leven.

Arabische Liga verwerpt arrestatiebevel Bashir  (foto: ANP)