FM-frequentie kopen?

Als je altijd al een radiostation had willen hebben, is dit je kans. Er staan namelijk twee landelijke FM-pakketten te koop. Onlangs haalde de overheid Arrow Classic Rock en Arrow Jazz FM uit de ether omdat die hun vergunningen niet betaalden. Het ministerie van Economische Zaken is nu begonnen met de herverdeling van de twee vrijgekomen FM-vergunningen.

Mocht je interesse hebben, dan moet je je voor vrijdag 24 april 14.00 uur melden bij het Agentschap Telecom in Groningen. Als je vervolgens de enige bent, ben je meteen de gelukkige eigenaar van het FM-pakket dat je wil hebben. Als er meerdere belangstellenden zijn, dan wordt er een 'vergelijkende toets' gedaan. Gekeken wordt wie dan het meest geschikt is en wie het meeste geboden heeft.

Die toets is vooral nodig voor het oude FM-pakket van Arrow Jazz FM. Want als je die wil hebben, moet je wel klassieke muziek of jazz uit gaan zenden. En om te beginnen moet je ruim 133.000 euro betalen om te starten. Op het oude pakket van Arrow Classic Rock mag je uitzenden wat je maar wil. Je hebt alleen wel ruim 1,2 miljoen euro nodig om te mogen beginnen. Het bereik is overigens wel wat beter, zoals je hier kunt zien. Het berekende bereik van het jazz/klassieke pakket is hier te zien. Overigens is het werkelijke bereik vaak beter.

De vergunningen zijn geldig tot 1 september 2011. Dan worden alle FM-pakketten in Nederland opnieuw verdeeld.