Rusland wil van dollar af

Rusland wil de Russische roebel, de Chinese yuan en goud toevoegen aan de Special Drawing Right (SDR) van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zodat de SDR de Amerikaanse dollar kan vervangen als wereldreservemunt. De SDR is een mandje valuta momenteel bestaande uit de Amerikaanse dollar (44%), de euro (34%), de Japanse yen (11%) en de Britse pond (11%).

Arkady Dvorkovich, economisch adviseur van het Russische Kremlin: "Het zou logisch zijn dat de SDR uitgebreid wordt met andere munteenheden en misschien ook andere dingen. Goud zou een grotere rol moeten gaan spelen in het financiële systeem." Volgens IMF-regels is het momenteel echter verboden voor centrale banken om de munteenheid op een of andere manier te koppelen aan goud.

China maakte deze week beroering door bekend te maken de dollar als wereldreservemunt te willen vervangen door de bancor, een munt die al in de jaren veertig van de vorige eeuw door Keynes werd bedacht. De waarde van de bancor wordt bepaald aan de hand van dertig grondstoffen.

Leiders van de G20 hebben bekend gemaakt dat de dollar zijn huidige status als wereldreservemunt voorlopig zal behouden, maar het idee om het wereldwijde financiële stelsel ooit te gaan baseren op de SDR is niet volledig van tafel. Volgende week is er een belangrijke G20-top in Londen over de crisis.

Goud