Pijnlijke seks door visvergiftiging

Het eten van vis die bepaalde neurotoxines bevat, kan een pijnlijk gevoel tijdens seks tot gevolg hebben. In een recent verschenen onderzoek wordt verslag gedaan van een aantal gevallen van vergiftiging door consumptie van vis met hoge ciguateragehaltes.

Ciguatera is een zogenaamde neurotoxine. Neurotoxines blokkeren de overdracht van zenuwprikkels waardoor de zenuwen niet meer goed kunnen functioneren. Ciguatera komt voor in sommige tropische roofvissen zoals de barracuda, de zaagbaars en morenen. De stof is hittebestendig en kan dus niet onschadelijk worden gemaakt door normale bereidingswijzen.

Een ciguateravergiftiging veroorzaakt behalve typische voedselvergiftigingsverschijnselen als braken, buikkrampenof diarree, ook neurologische symptomen zoals een warm of koud gevoel, vermoeidheid, spierpijn, jeuk en tintelingen.

In het onderzoek wordt verslag gedaan van zeven mensen die last hadden van dergelijke verschijnselen na een ciguateravergiftiging. Zes van die zeven mensen verklaarden pijn te voelen bij het hebben van geslachtsgemeenschap. De twee mannen in de groep zeiden pijnlijke ejaculaties te hebben, de vier vrouwen gaven aan last te hebben van een brandend gevoel tijdens en na penetratie. Dit gevoel hield tussen de 15 minuten en de drie uur aan.

In het verslag wordt gewaarschuwd voor de risico's die het eten van tropische zeevissen met zich meebrengt. Consumenten zouden zich meer bewust moeten zijn van de gevolgen die het eten van bepaald zeevoedsel kan hebben.