Hersenchirurg sleept Zembla voor de rechter

Een hersenchirurg sleepte de VARA en NPS vandaag voor de rechter in Amsterdam. Hij eiste in kort geding dat hun tv-programma Zembla hem niet in verband brengt met drugsgebruik. Dat blijkt uit stukken van de rechtbank in Amsterdam. Volgens Kees Driehuis van Zembla wordt alleen maar uitgezocht of de verhalen die de ronde doen over deze arts wel of niet kloppen.

De man werkte vroeger in het Radboud Ziekenhuis in Nijmegen, maar vertrok in 2006 naar een ziekenhuis in Antwerpen. Zembla zou volgens hem in de uitzending van 5 april stellen dat hij uit het Radboud moest vertrekken omdat hij aan drugs was verslaafd en slecht presteerde. Het tv-programma zou zich ook afvragen waarom hij daarna gewoon in België aan de slag kon. "Wij willen alleen maar weten of hij zijn werk slecht deed en of daar wel goed onderzoek naar is gedaan door het ziekenhuis en de inspectie", aldus Driehuis.

De hersenchirurg stelt dat hij nooit drugs heeft gebruikt en het prima deed in Nijmegen. Hij zou zelf hebben besloten daar te vertrekken. Volgens de man heeft zijn ex-vrouw de verhalen over zijn vermeende verslaving de wereld in geholpen. Zembla weet niet eens of het item de uitzending wel zal gaan halen. Zover zijn de makers van het programma nog niet. De kwestie is nog in onderzoek en maakt deel uit van een groter programmaonderdeel over onvoldoende functioneren en controle daarop in de zorg.