Schalke 04 zet Rutten op non-actief

Schalke 04 heeft vandaag trainer Fred Rutten op non-actief gesteld. Dat maakte voorzitter Josef Schnusenberg bekend. De 46-jarige Rutten was nog geen jaar werkzaam in Gelsenkirchen. De assistenten Youri Mulder, Mike Büskens en Oliver Reck nemen de taken van de Nederlandse oefenmeester voorlopig over.

"Het was een zakelijk en deels ook emotioneel gesprek", verklaarde Schnusenberg op de website van Schalke 04. De Duitse boulevardkrant Bild meldde eerder op donderdag dat Rutten na dit seizoen zou vertrekken uit Gelsenkirchen. "Hij heeft me verteld dat er voor mij volgend jaar geen toekomst bij Schalke is", citeerde Bild de Nederlandse trainer. Rutten was bezig aan zijn eerste seizoen in Duitsland. De afgelopen twee jaar werkte hij bij FC Twente.

Rutten lag al maanden onder vuur in Gelsenkirchen. Schalke strandde in de groepsfase van de UEFA Cup, onder meer door een nederlaag bij FC Twente (2-1). In het Duitse bekertoernooi strandde de ploeg van Rutten tegen Mainz, een club uit de tweede Bundesliga. Schalke moet zelfs vrezen dat het volgend seizoen geen Europees voetbal speelt. De club staat op de achtste plaats, met twaalf punten achterstand op koploper Hertha BSC. Afgelopen weekeinde verloor Schalke 04 van Hamburger SV, de club van trainer Martin Jol.

Rutten wordt al enige tijd in verband gebracht met PSV, dat voor komend seizoen op zoek is naar een opvolger van Huub Stevens. De oefenmeester uit Wijchen was eerder als hoofd jeugdopleidingen en assistent-trainer actief in Eindhoven. Algemeen directeur Jan Reker benaderde Rutten vorig seizoen na het vertrek van Ronald Koeman naar Valencia, maar hij bedankte toen voor de eer.

Schalke 04 stuurde begin deze maand manager Andreas Müller al weg. Zijn visie zou niet meer overeenkomen met die van het bestuur. Müller kreeg vooral kritiek op zijn aankoopbeleid. Grote aankopen als Jefferson Farfan (PSV) en Orlando Engelaar (FC Twente) voldeden namelijk tot nu toe niet aan de verwachtingen. Rutten nam vervolgens een aantal taken van Müller over.

Voor meer sportnieuws kijk je natuurlijk op FOK!sport .


Schalke 04 zet Rutten op non-actief  (foto: ANP)